Diesel nodig om klimaatdoelen te realiseren

Diesel auto’s komen steeds vaker negatief in het nieuws. Is dit terecht? Zijn diesels echt zo vervuilend? Of is niet alles wat het lijkt?


In dit artikel leggen we je uit waar het slechte imago van diesels vandaan komt. We leggen je uit hoe diesels voor een schonere lucht zorgen. En we laten zien hoe Volvo hiermee inzet op duurzaamheid. Laten we beginnen we bij het begin… de dieselmotoren uit 1935.


Een slecht imago uit 1935

In 1935 kwam de eerste dieselauto voor personenvervoer op de markt. Ik hoor je denken, dat is lang geleden. De dieselauto was een uitvinding om trots op te zijn. In die tijd waren duurzaamheid en milieu nog niet zo belangrijk als nu. Door de jaren heen kwamen er alternatieven op de markt. En zeker de laatste jaren is de elektrische auto enorm populair.


Diesel auto’s worden daardoor steeds negatiever neergezet. Maar natuurlijk is de ontwikkeling van de diesel motoren niet stil blijven staan. En wat blijkt uit onderzoek? De moderne diesels zorgen voor schonere lucht!De moderne Euro-5 en Euro-6 diesel zorgen voor een schonere lucht

Sinds 2014 moeten de autofabrikanten voldoen aan de Euro-5 en Euro-6 norm. Hiermee moeten dieselauto’s net zo schoon worden als hun op benzine aangedreven varianten door middel van een lagere uitstoot van roetdeeltjes en stikstofoxiden. En uit recente studies blijkt dat de moderne diesels de lucht schoner maken, stelt dieselexper Bart Somer.


Als je de moderne Euro-5 en Euro 6-diesels bekijkt die in veel moderne Volvo’s te vinden zijn. Dan voldoen die volgens Somers allemaal aan de strengste eisen en liggen ze aantoonbaar onder de nieuwe wetgeving die uitgaat van Real Driving Emission (RDE) condities. Hij verwijst naar een Brits onderzoek door Emission Analytics waaruit blijkt dat diesel vaak meer fijnstof uit de lucht haalt dan toevoegt. “Zeker wanneer je die auto’s laat rijden op dagen met veel fijnstofdeeltjes, dan zuigt de motor die op en filtert de lucht schoon.”Volvo zet in op duurzaamheid

Veiligheid staat sinds de oprichting van Volvo centraal. Wat veel mensen niet weten is dat Volvo ook volledig inzet op duurzaamheid. Zo wil Volvo in 2025 40% minder CO2 uitstoten en verwachten ze dat in 2025 de helft van de verkochte Volvo’s volledig elektrisch is. Maar dat is niet alles. Tegelijkertijd gaat Volvo door met het nog efficiënter maken van de reguliere verbrandingsmotoren.


Maar hoe zie je nu eigenlijk of een dieselmotor voor schonere lucht zorgt?Hoe zie ik of een dieselmotor voor schonere lucht zorgt?

Precies, de volgende vraag is natuurlijk: hoe zie ik of een dieselmotor voor schonere lucht zorgt? Bij onze eigen occasions benoemen we altijd de Euro 6 norm, indien de auto deze bezit. Je kunt ook:


  • het bouwjaar van de auto bekijken;
  • bekijken wat de CO2 uitstoot (in gram per km) die gemeten wordt is.


Diesels zijn dus niet zo vervuilend als we denken. Ze zorgen zelfs voor schonere lucht.

Kortom, diesels zijn dus niet zo vervuilend als we denken. Dieselmotoren hebben last van een oud imago. Uit studies blijkt dat de nieuwe dieselmotoren zorgen voor een schonere lucht. En dat is goed nieuws! We zijn benieuwd naar de verdere ontwikkelingen van de dieselmotoren van Volvo. Heb je vragen over de dieselmotoren van Volvo? Dan kun je ons altijd benaderen. Ben je benieuwd naar ons aanbod? Bekijk dan onze voorraad op https://www.vanaarle.nl/occasions.


Bronnen: 

https://www.automobielmanagement.nl/auto-techniek/2019/12/18/moderne-diesels-maken-de-lucht-zelfs-schoner/

https://www.verkeerskunde.nl/artikel/bart-somers-diesel-nodig-om-klimaatdoelen-te-realiseren

 < Terug naar actualiteitenoverzicht